lauantai 29. maaliskuuta 2014

Käsityömatkalla Tallinnassa

Jos ei ole lähes viiteentoista vuoteen käynyt Tallinnassa, lienee kohtuullista käydä siellä kolme kertaa puolessa vuodessa. Niinpä tällä viikolla suuntasin matkani jälleen Tallinnaan, tällä kertaa käsityömatkalle äitini kanssa. Matka oli matkatoimiston järjestetty bussimatka, johon kuului hotelliyö Nordic Hotel Forumissa. Tällainen matta oli helppo, kun ei itse tarvinnut kuin huolehtia, että oli bussissa oikeaan aikaan ja bussi kuljetti sellaisiin kohteisiin, joissa ei välttämättä muuten olisi tullut käytyä. Kaikki ostoksetkin sai kätevästi heti bussiin eikä niitä tarvinnut kanniskella. Lähtö tosin oli aamuyöstä ja paluu keskiyöllä, joten muutaman yön yöunet jäivät hyvinkin vähiin.

Aamulaivalla lähdimme Helsingistä kohti Tallinnaa ja nautimme rauhassa aamupalabuffetin laivassa. Sillä jaksoikin sitten pitkälle. Tallinassa ensimmäinen kohteemme oli 35 km Tallinnan ulkopuolella, Raasikun kylässä, Aade Lõngin villatehtaalla. Ulkoa ei kyllä olisi tehtaaksi tunnistanut ja sisälläkin itse myymälä oli pieni varastohuone. Valikoima oli kuitenkin runsas ja hinnat halpoja. Kaikki myytiin kilohintaan, jotka vaihtelivat 20 € molemmin puolin. Lankaa lähti täältä minunkin mukaani. Ajattelin tehdä punaisesta villalangasta revontulihuivin ja lisäksi ostin huovutettavia lapasia varten huopuvaa lankaa. Vaaleanpunainen liukuvärjätty lanka on menossa myös huopuviin lapasiin lujittamaan neuletta. Kietaisuneule, jonka sain valmiiksi juuri ennen matkaa, on tehty juuri tämän tehtaan liukuvärjätystä langasta.
 
 
Pienen kahvi- ja vessatauon jälkeen jatkoimme matkaa Karnaluksiin, jossa aikaa saa kyllä kulumaan niin kauan kuin sitä on. Meillä oli aikaa yli puolitoista tuntia, mutta aika äkkiä se meni tuossa käsityöihmisen paratiisissa. Karnaluks on siis käsityötukku, joka sijaitsee niin, että sitä saa kyllä hakea. Kerrostalon rappukäytävän ovessa lukee pienellä, että siellä jossakin se sijaitsee. Osoitehan on K.A.Hermanni 1. Kaikenlaista pientä tarttui sieltäkin pussillinen mukaan: puikkoja, nappeja, mittanauha, lankapidikkeitä, vetoketjun päitä, neuloja, kerroslaskuri, avaimenperäpupu, puikkomitta ja muutama kerä sukkalankaa, toinen Regian ja toinen Steppiä.
 Matkatekemiseksi olin ottanut mukaan samaa likuvärjättyä villalankaa, josta tein kietaisuneuleen. Niistä aloitin ryppyvarsisukat. Lanka ei kuitenkaan kestä itse sukkaosan kulutusta, joten Karnaluksista ostettu Regia pääsi käyttöön sukan sukkaosaan. Käsityömatkan toisena ajankuluna oli kirja nimeltä Pieni lankakauppa. Kirja jäi kuitenkin koskematta, joten en voi vielä sanoa, onko suositeltava kirja.
Ensimmäisenä matkapäivänä loppupäivä oli ilman käsityöohjelmaa. Kävimme syömässä ja kiertelimme Virukeskusta. Kävimme myös Virukeskuksen Liann Lõngad- lankakaupassa, josta ostin tuliaiseksi tyttärelle paksuvartisen virkkuukoukun. Illalla uni tuli aika nopeasti, kun edellinen yö oli ollut melkoisen lyhyt.

Toisena matkapäivänä aamupäivä oli vapaata aikaa. Kiertelimme vanhassa kaupungissa ja kävimme virolaisia käitöitä katselemassa torilla. Kevätaurinko paistoi mukavasti, mutta tuuli oli kylmä. Suihkulähteissä ei vielä pulpunnut vesi eikä puissa näkynyt silmuja. Ruoho sen sijaan alkoi jo vihertää. Keväistä kukkaloistoa oli tarjolla vanhan kaupungin kukkakojuilla.

Puolelta päivin lähdimme taas bussilla käsityökohteisiin. Novitan tehtaanmyymälä löytyi teollisuusalueelta Rocca al Maren kauppakeskuksesta vähän eteenpäin. Sinnekään ei olisi kyllä tullut eksyttyä omin avuin. Osa langoista oli samaa hintaa kuin Suomessa, osa halvempia. Ostin yhden kerän Nallen Luontopolku lankaa, joka maksoi 3 €. Novitan myymälän vieressä oli myös Flora- myymälä, joka myi pesuaineita ja kynttilöitä. Sieltä ostin nestemäistä sappisaippuaa sekä kynttilöitä. Tämä myymälä oli edullinen.


Novitan jälkeen jatkoimme matkaa Eesti tekstiiliin, kangaskauppaan. Itse en täältä ostanut mitään, viereisestä lopettavasta alusvaateliikkeestä kuitenkin jotakin. Lähellä sijaitsevasta pellavakankaita myyvästä pienestä kangaskaupasta (Kangas ja Kodutekstiil) sen sijaan ostin pellavakangasta laudeliinaa varten. Kangas maksoi 2,90 €/m. Täältä olisi löytynyt vaikka minkälaista pellvakangasta ja pitsejä. Lähellä oli vielä Selverin kauppakeskus, jossa oli vielä yksi kangaskauppa (Kangas&Nööp) sekä Liann Lõngadin lankakauppa. Tässä kangaskaupassa hinnat olivat jo hieman kalliimmat. Selveristä olisi löytynyt paljon käsityökirjoja, joista erityisesti sukkakirja olisi kiehtonut. En kuitenkaan ostanut, kun en ohjeista mitään ymmärtänyt.Ennen satamaa kävimme Selverin kahvilassa syömässä ja poikkesimme vielä lyhyesti Rocca al Maren kauppakeskuksessa. Mukava ja taas hieman erilainen Tallinnan reissu. Kotona levittelin ostokseni ja tutkailin niitä rauhassa. Lankaa kertyi 1050 g, joten miinusta tuli jälleen Lankalaihikselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti