sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Mummun perintöä

Kävimme eilen miehen lapsuudenkodissa ja kaapista löysin tällaisen laukun.
Nimikirjaimista päätellen laukku on kuulunut miehen mummulle. Kotona sujautin laukkuun käsityötarvikkeita huomista työväenopiston ompelukurssia varten. Lukko tosin on melko löysä ja jouduin virittelemään sen kuminauhalla, jotta pysyy kiinni.
Käsityönurkkaukseni hyllyllä on myös ollut muutama rasia, jotka ovat kuuluneet omalle mummulleni. Tänään tutkin niiden rasioiden sisältöä, mutta kaikkien tavaroiden tarkoitus ei kyllä minulle tullut selväksi.

 Kodin haltijattaressa oli ohje mukana ja laite on erikoisryijykone, joka on tarkoitettu käsin valmistettavia nukkatöitä varten. Ohjeen mukaan työn täydellinen onnistuminen riippuu käyttöohjeen tarkasta noudattamisesta. Ohjeen lopussa todetaan, että harjoitus tekee mestarin. Riittäisiköhän minun kärsivällisyyteni tämän laitteen käytön opetteluun?
 Tämä laite löytyi ruskean laatikon sisältä. Ohje on vain ruotsiksi ja valitettavasti kielitaitoni ei ihan riittänyt ohjeen ymmärtämiseen. Den automatiska Uppmasknings- Apparaten näyttäisi kuvien perusteella soveltuvan parsimiseen, mutta varma en ole. Tietääkö joku?
 Ruskeasta rasiasta löytyi myös paljon pientä tavaraa, joiden tarkoitusta en tiedä. Osaako joku auttaa tässä asiassa?
 Toisessa rasiassa on pieniä solkia, toisessa on joitakin liuskoja, joiden tarkoitus jäi arvoitukseksi.
 Nämä kaikki löytyivät myös rasiasta enkä tiedä yhdenkään käyttötarkoitusta.
 Näistä neljästä alimmaisen puuosan sisu on ontto.


Jos osaat kertoa jonkin tavaran käyttötarkoituksen, olisi mukava kuulla, mihin tarkoitukseen ne on tehty.

Kodistamme löytyy myös isomummulleni kuulunut rukki, joka ei enää ole käytössä, vaan meillä portaikon koristeena.


8 kommenttia:

 1. Ihania vanhoja aarteita! Toivottavasti käyttötarkoitus selviää, mutta täältä on kyllä turha odottaa apuja :-)

  VastaaPoista
 2. Nuo rukin yläpuolella olevassa kuvassa olevat metalliviritelmät näyttäisivät pitsihaarukoilta, joilla siis tehdään haarukkapitsiä. Seuraavassa kuvassa ylöspäin tuo soikea saattaisi olla käpy (sukkula) käpyiltyyn pitsiin eli frivolitehen. Siis mikäli se on kuin puola, välissä kapeampi kohta, johon saa lankaa kierrettyä. Kuvasta se ei selviä.
  Olettaisin että "Den automatiska Uppmasknings- Apparaten" on silmukointikone. Ennen vanhaan nailonsukkia silmukoitiin jos silmukka oli päässyt juoksemaan. Ne oli kallista tavaraa joita ei niin vain heitetty pois! Olet siis oikeilla jäljillä sen parsimisen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt kun sain hieman vihiä asiasta, sain selvitettyä, että ilmeisesti suurin osa tuon ruskean laatikon sisällöstä liittyy pitsin tekemiseen. Tuo pitsin tekeminen on jäänyt kyllä täysin kokeilematta, vaikka monelaista käsityötä on tullutkin tehtyä. Tuo soikea tosiaan on juurikin mainitsemasi käpy.

   Poista
 3. Heisuli vei, osuin blogiisi sattumalta kun etsin tietoa silmukointilaitteesta.
  Käpypitsi-kävyn kanssa samassa kuvassa oleva metallinen "jousi" on korseteissa käytettävää spiraaliluuta. Sillä (ja parillakymmenellä sen kaverilla) siis jäykistetään korsetti napakaksi.

  Luonnonvalkoiset pitkulaiset puikulat ovat reikätyökaluja. Eli puikulan terävä pää painetaan kankaasta läpi ja mitä pidemmälle puikulaa työntää, sitä suurempi reikä muodostuu. Käytetään yleensä reikäkirjontaan. Niiden avulla voi tehdä reikiä ilman että kankaan langat katkeavat.

  Puinen palikka jossa on tekstiä on nukanteko-väline. Villalanka kierretään palikan ympäri tiiviisti niin että palikkaa tuskin näkyykään. Sitten leikataan saksilla nukka auki tuosta kolon kohdalta. Saadaan kätevästi tasamittaista nukkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon tiedosta! Noille tavaroille en vielä ollutkaan sanut selitystä.

   Poista
 4. Hei, olisikohan tätä kautta mahdollista saada tuon Kodin Haltijattaren ohjeita? Sain lahjaksi samanlaisen, mutta rasiassa ei ollut enää ohjeita tallella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Ohjeet onnistuvat kyllä minun kauttani. Voin skannata ohjeet ja laittaa sinulle vaikka sähköpostilla, jos tämä sopii sinulle.

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista